Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Lofoten og Vesterålen onsdag 10.01.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Ny runde med mildvær og regn vil føre til fare for våte skred, særlig første halvdel av dagen. I høyden kan det dannes enkelte ustabile fokksnøflak.
  • Størst fare til og med onsdag ettermiddag

Skredfarevurdering

Ny runde med mildvær og nedbør som regn vil fortsette å fukte opp snødekket. Selv om snødekket mange steder er gjennomfuktet, kan det ikke utelukkes at det kan løsne enkelte våte flakskred der det fremdeles er lagdeling i snøen.

Utover dagen synker temperaturen og det våte snødekket vil fryse til. I høyden kan det legge seg opp et og annet flak av fersk fokksnø utover dagen som det kan være lett å løse ut skred i, men omfanget er trolig begrenset.

Skredproblemer

Våt snø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Opphopning av vann i/over lag i snødekket

Fokksnø (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 10. januar 2024

I lavere høyder har regnværet på mandag tæret på snøen og det som er igjen av snø under tregrensen er gjennomfuktet og stabilt. Fra 500 moh og oppover beskrives skiføret som "greit". En observasjon fra Rundskartinden, 500 moh på tirsdag viser at det fremdeles er lagdeling, men at alle lagene er i ferd med å fuktes opp, også kantkornlaget ved bakken.

I Gullesfjordbotn er det tirsdag observert mange mindre, våte snøskred og det er meldt om et stort, vått, naturlig utløst flakskred i Brettvika.

Fjellvær

Tirsdag 9. januar 2024

4-7 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn. Frisk bris fra nordvest. -2 °C til 4 °C på 700 moh. Skyet. Synkende nysnøgrense i løpet av dagen.

Onsdag 10. januar 2024

10 mm i døgnet, opp mot 25 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn. Liten kuling fra nordvest. -5 °C til 4 °C på 700 moh. Skyet. Synkende temperatur og nysnøgrense utover dagen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS